London Dry Gin bestaat uit volledig natuurlijke ingrediënten. Bovendien mag na het destillatieproces enkel nog een minimale hoeveelheid suiker toegevoegd worden. Het toevoegen van smaak- en/of kleurstoffen is dus uit den boze. Een London Dry Gin is dus echt een weerspiegeling van de kwaliteit van de botanicals.
There is no(t always) London in London Dry Gin
Ondanks de plaatsverwijzing in de naam, is London Dry Gin niet noodzakelijk afkomstig uit de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Het betreft namelijk de manier van verwerken van ethyl alcohol. De ethyl alcohol gebruikt in een London Dry Gin moet van hogere kwaliteit zijn dan de minimumstandaard. Het aandeel methanol in ethyl alcohol mag niet hoger bedragen dan 5 gram per hectoliter van 100% van het volume alcohol. Het minimum alcoholpercentage van het afgewerkte product bedraagt 37,5.
Alternatieven
Alternatieven op de London Dry Gin zijn bijvoorbeeld de distilled gin en de compound gin. Distilled gin wordt op dezelfde manier geproduceerd als London Dry… maar na distillatie mogen smaakstoffen worden toegevoegd. Distilled gin wint aan populariteit, ook al verkiest een purist het natuurlijke product.
Compound gin is in feite niet meer dan “getunede vodka”. Na destillatie wordt meestal de smaak van jeneverbessen toegevoegd… om een gin-smaak na te bootsen. Er bestaan geen echte wetten over wat wel of niet mag binnen het segment van de compound gins. Als je al een compound gin vindt, staat deze waarschijnlijk tussen de witte producten.
Welke gin kopen?
Conclusie? Een London Dry Gin kan in principe floraal, kruidig, citrus … of gewoon dry zijn. De naamgeving typeert dus het productieproces, en geeft niet noodzakelijk weer welke smaak je mag verwachten. Je zal echter altijd wel een fles van redelijke tot goede kwaliteit vinden is dit segment. Klassiekers zijn natuurlijk Tanqueray, Bombay, Martin Miller, …
Een overzicht van onze reviews van London Dry Gins vind je HIER.