Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 90

Na een reeks Belgische gins en de publicatie van onze post rond “10 Belgische gins voor onder de kerstboom” is het vandaag tijd voor een Spaanse klassieker; namelijk Gin Mare. Gin Mare wordt gestookt in de Spaanse vissersstadje Vilanova i la Geltrú, net buiten Barcelona. Vilanova kent slechts een 60.000-tal inwoners, maar huisvest wel een van de meest populaire mediterraanse gins van het moment.

Gin Mare

Heilige mediterraanse gin uit Spanje?

Laat deze titel u niet misleiden. Gin Mare is niet heilig. De koperen alambiek waarmee Gin Mare gestookt wordt, bevindt zich echter wel in een kapel aan de Costa Dorada. In de jaren ’50 verlaten de monikken de kapel, waarna de familie Giro Ribot – professionals op gebied van alcoholhoudende dranken – er zijn intrede neemt.

Wijn, brandewijn en whisky staan bij de familie Giro Ribot op de menukaart sinds het begin van de 20ste eeuw. In 1940 wordt daar gin aan toegevoegd wanneer Manuel Giro begint te experimenteren met jeneverbessen. Giro start met de productie van Gin MG – heden ten dage nog steeds een van de best verkopende Spaanse gins. En zo verhuist midden jaren ’50 de ginproductie naar een Spaanse kapel net buiten Barcelona…

Gin Mare

In 2010 wordt Gin Mare gelanceerd op de markt. Het kostte de makers ruim drie jaar aan research om de juiste balans te vinden. De line-up aan botanicals is relatief eenvoudig. De smaakmix omvat naast jeneverbessen de zeste van drie soorten citrusvruchten (zoete sinaasappels uit Sevilla, bittere sinaasappels uit Valencia en citroenen uit Lleida), korianderzaad, kardemom en jenerbessen. Deze reeks “klassieke” botanicals wordt aangevuld met vier mediterraanse bijzonderheden: rozemarijn, basilicum, tijm en arbequina olijven.

Het productieproces is bijzonder arbeidsintensief. Enorme hoeveelheden aan olijven zijn nodig om voldoende sap te bekomen voor de productie. De zestes van citrusvruchten moeten bijna een volledig jaar macereren in een neutrale graanalcohol met een alcoholpercentage van ongeveer 50%. Het merendeel van de andere botanicals macereren individueel gedurende een periode van 36 uur. Vervolgens worden de batches individueel gedestilleerd in een koperen alambiek met een capaciteit van 250 liter. Het destilleren duurt bijna 5 uur en levert telkens een “hart” op van ongeveer 100 liter. Na afloop worden de destillaten gemengd met neutrale alcohol en water, om een alcoholpercentage van 42,7% te bekomen.

Bij het openen van de fles word je verrast door de zuiderse geuren. Zowel rosemarijn, tijm als basilicum zijn duidelijk waarneembaar. De klassieke geur van jeneverbessen wordt wat naar de achtergrond verwezen. Dit geeft al een goed beeld van wat je kan verwachten van Gin Mare. Puur gedronken een streling op de tong. De zuiderse combinatie brengt je naar hogere sferen, je waant je op een terras in Spanje bij aangename zomerse temperaturen. Gin Mare is zacht, tegelijkertijd pittig, en heeft een relatief lange afdronk. Op het einde merk je dat je mond een beetje opwarmt, een aangenaam einde.

Gin Mare

Garnituren & The Perfect Serve

Eenvoud is levende schoonheid. Waarom een schitterend recept veranderen, wanneer het de perfectie benadert? Voor de perfect serve nemen we een 1724 tonic water. Een relatief zoete tonic waarbij de kinine niet te sterk doorweegt. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Gin Mare in het ballonglas en laat vervolgens 12,5 cl. 1724 tonic water langs de barlepel in het glas glijden. Werk je gin-tonic af met een takje rozemarijn. Heb je zelf een rozemarijnstruik in de tuin staan? Ga even naar buiten en kijk of er geen paarse bloemetjes in bloei zijn. Deze paarse bloemetjes zorgen namelijk voor een prachtig contrast in je glas. Verras je vrienden en familie met deze schitterende cocktail.

Het huwelijk tussen 1724 en de Mediterraanse tinten van Gin Mare is uitzonderlijk goed. De tonic laat de citrussmaken  doorkomen, zonder dat rozemarijn en tijm aan aanwezigheid moeten inboeten. De geur is zuiders, voert je mee naar een terras aan de mediterraanse kust. Wat een smaakexplosie, wat een belevenis. Een gin & tonic in al z’n eenvoud, glorie en pracht.

Eindconclusie? Moet ik je echt nog verder overtuigen? Als je tot hier gelezen hebt, ga ik ervan uit dat je Gin Mare intussen toegevoegd hebt aan je wishlist.

 

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties